فهرست مطالب

مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1399)

مجله مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد حاجتی شورکی*، حسین نقوی صفحات 1-18

    از مسایل بسیار مهم در بحث ادیان، جهانی یا قومی- نژادی بودن ادیان زنده جهان در عصر حاضر است. برخی ادیان مانند یهودیت، تصریح به قومی- نژادی بودن آنها شده، از سوی دیگر، پیامبر برخی ادیان مانند پیامبر اسلام، رسالتش جهانی بوده است. آیین زرتشت، از ادیانی است که مساله جهانی یا قومی بودن رسالت پیامبر آن در این نوشتار مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. نوشتار حاضر با استناد به متون دینی زرتشتیان و استفاده از دیدگاه پژوهشگران به ویژه نویسندگان زرتشتی، به ذکر و تحلیل دو دیدگاه کلی و جامع موافقان جهانی یا قومی و نژادی بودن آیین زرتشت پرداخته است. پس از تحلیل و بررسی دیدگاه موافقان و مخالفان، دیدگاه برگزیده ارایه شده است. دیدگاه برگزیده، ترکیبی از مستندات درون دینی زرتشتی و شواهدی از منابع اسلامی به ویژه قرآن و حدیث است. مجموع اسناد و شواهد، از قومی- نژادی بودن آیین زرتشت حکایت دارد و گواه این است که پیامبر ایران باستان، رسالتش جهانی نبوده است.

    کلیدواژگان: آیین زرتشت، پیامبری، جهان شمول، قومی، تبلیغ
  • سید خداکرم فلاحی * صفحات 19-36

    موضوع اسم اعظم خداوند، از دیرباز در شاخه های مختلف علوم اسلامی بویژه عرفان اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. نوشته حاضر با بهره گیری از قرآن، روایات و میراث تفاسیر عرفانی قرآن کریم بر آن است که بهره مندان اسم اعظم خداوند و مهمترین ویژگی آنان را کشف و معرفیکند. این پژوهش به روش کتابخانه ای و با بهره گیری از منابع معتبر به این نتیجه رسیده ؛ اسم اعظم به گونه ای معلوم و قابل دستیابی است و به نظر می رسد اسمی است لفظی که هر کس بدان دست یابد و با آن خدا را بخواند، دعایش مستجاب می شود. خداوند این اسم را دراختیار بندگان خاص خود قرارمی دهد از جمله؛ اهل بیت(علیهم السلام)، حضرت آدم(ع)، پیامبران(ع)، آصف بن برخیا(ع)، بلعم بن باعورا، علمای راسخ و انسانهای پاک، اما بهره مندی آنان از اسم اعظم متفاوت بوده، از این روی سهم پیامبرخاتم(ص) و اهل بیت(ع) از اسم اعظم بیش از دیگران بوده است و مهمترین ویژگی بهره مندان اسم اعظم،  انقطاع کامل آنان از غیر خداست.

    کلیدواژگان: اسم اعظم، بهره مندان اسم اعظم، تفاسیر عرفانی
  • علی بازوند*، آرش امرایی صفحات 37-58

    مولوی بی شک مشهورترین شاعر قرن هفتم است که بخش عظیمی از  گنجینه ارزشمند معارف الهی و احادیث را در ادبیات فارسی به خود اختصاص داده است. او در آثار خود در برخی موارد برداشت هایی متفاوت از احادیث می کند که بیانگر تسلط فراوان شاعر به علوم اسلامی و روایات است. تاویل های وی در آثار منثور مشخصا مجالس سبعه و فیه مافیه نشان دهنده احاطه شاعر به معارف الهی به ویژه علوم مرتبط با حدیث است. موضوع برداشت های دیگرگونه مولوی، بیشتر پند و اندرز، عبرت، تمسک و توکل به خداوند، عدم پیروی از هوای نفس و مذمت دنیاست. درک دقیق این نوع از احادیث در نثر مولوی گاهی لازمه اش فهم معانی غیرحقیقی کلام او است. این برداشت های متفاوت گاهی به جای افراد و اشیا و اموری مانند آن ها در کلام خود را نشان می دهند. درک سخن مولوی در بسیاری از امور بدون آگاهی داشتن از این تاویلها غیرممکن به نظر می رسد. هدف پژوهندگان در این تحقیق نشان دادن این موارد است که مولوی بسته به شرایط گوناگون، گاهی تاویل متفاوتی از یک حدیث . در این تحقیق سعی شده است تا با اشاره به سخنانی که در بردارنده یکی از برداشت های دیگرگونه است، خواننده در فهم سخن مولوی یاری داده شود.

    کلیدواژگان: تاویل، احادیث، فیه مافیه، مجالس سبعه، مولوی
  • سیده زهرا سجادی صفحات 59-80

    «محبت به همنوع» مفهومی است که در عهدجدید، ظهور چشمگیری دارد و در قرآن هم با کاربرد گسترده ی آن مواجهیم. اما مساله ی مهم این است که از میان اقسام همنوعان در این متون، «دگر اندیشان» و از میان آن ها «دشمنان» چه کسانی هستند و شیوه های تعامل محبت آمیز با ایشان چگونه رقم می خورد؟ در این راستا منظور از آموزه ی «محبت به دشمن» در عهدجدید چه می تواند باشد؟ در نوشتار حاضر، با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی-تحلیلی، مفهوم همنوع «دگر اندیش» را بر اساس آموزه های این متون توضیح داده و به بررسی شیوه های تعامل محبت آمیز با آنان می پردازیم. درنهایت بیان می کنیم همه ی این شیوه ها به تمامی اقسام دگر اندیشان «صلح جو» و «کینه توز» تعلق می گیرد، اما تنها این شیوه ی «دفاع و جهاد» است که در برابر عده ای خاص از دشمنان دینی (کافران حربی)، آن هم به منظور حفظ سلامت و بقای جامعه ی ایمانی به وقوع می پیوندد؛ امری که خود عین محبت است.

    کلیدواژگان: دگر اندیش، عهدجدید، قرآن، محبت، همنوع
  • یوسف جعفرزاده *، محمد مسعودی نیا صفحات 81-97

    ادیان ایران باستان دایره وسیعی از تحولات دینی را در برمی گیرد که از حیث مطالعات پدیدارشناختی، نمونه قابل مطالعه از تحولات تاریخ ادیان به شمار می رود. در تاریخ ادیان در آغاز حیات دینی هر قومی، ادیان ابتدایی حاکم هستند؛ به طوری که حیث التفاتی همه پدیدارهای دینی به سوی مرکز معنای ادیان ابتدایی یعنی طبیعت پرستی، قبیله گرایی، بازگشت جاودانه به سرآغاز تاریخ و وطن پرستی معطوف هستند، اما ناگهان در برخی نقاط جهان پیامبران ظهور کرده و مردم را به مرکز معنای توحیدی یعنی اعتقاد به خداوند متعال و طبیعت شناسی، جامعه گرایی و عدالت، تاریخ گرایی و معاد و جهان شمولی دعوت می کنند. بعد از این مرحله، تاریخ ادیان به عرصه کشاکش ادیان ابتدایی و توحیدی تبدیل می شود و ادیان ابتدایی به اشکال مختلف در برابر پیام توحیدی مقاومت می کنند و به عرصه زندگی دینی مردم بازمی گردند.در ادیان ایران باستان این فرایند تحول دینی نیز کاملا مشهود است؛به طوری که ابتدا باورهای ابتدایی آریایی ها رواج دارند و بعد زردشت به عنوان پیامبر ظهور کرده و مردم را به توحید دعوت می کند اما بلافاصله بعد از مرگ ایشان، ادیان ابتدایی ماقبل زردشت به طور گسترده به زندگی دینی مردم بازمی گردند. مقاله حاضر با استفاده از روش پدیدارشناسی دین فرایند تحول دینی در ادیان ایران باستان را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی دین، ادیان ایران باستان، زردشت، توحید، بازگشت ادیان ابتدائی
  • محمد میری *، علی امینی نژاد صفحات 99-121

    محقق فرغانی به «علم»، «وجود»، «نور» و «شهود» به عنوان چهار لحاظ اصلی، که ابتدا، در تعین اول به نحو اندراجی و بدون تمایز تفصیلی، مطرح اند و سپس نقش حلقه های واسط میان احدیت تعین اول و کثرات تفصیلی در مراتب بعدی را به عهده دارند، توجه نشان داده و آن را به طور منسجم و منقح بیان کرده است. این چهار لحاظ، در ویژگی ذاتی «کاشف مستور بودن» مشترک اند و از این جهت، تعین اول را به سوی ظهور در مراتب تنزلی، سوق می دهند. البته ریشه های این مبحث را می توان در آثار استاد او، محقق قونوی نیز مشاهده کرد. تبیین فرغانی از چهار لحاظ اصلی «علم»، «وجود»، «نور» و «شهود» پس از او مورد توجه بزرگان فن همچون فناری، صاین الدین ابن ترکه، محقق جامی و... قرار گرفته است و به این ترتیب، مساله فوق، به عنوان یکی از مباحث علم عرفان نظری از سوی عارفان، پذیرفته شده و آن را در آثار خود منعکس کرده اند.

    کلیدواژگان: مکتب ابن عربی، تعین اول، علم، وجود، نور، شهود، علم پیشین حق متعال
|
  • Sayyid Mohammad Hajati Shooroki *, Hossein Naghavi Pages 1-18

    One of the most important issues in the field of religions is the universality or ethnic-racial existence of the living religions of the world in the present age. Some religions, such as Judaism, specify their ethnicity, while the Prophet of some religions, such as the Prophet of Islam, has a universal mission. Zoroastrianism is one of the religions whose global or ethnicity of the mission of the Prophet is discussed in this article. The present article, citing Zoroastrian religious texts and using the views of scholars, especially Zoroastrian writers, mentions and analyzes two general and comprehensive views of those who agree with the universal or ethnicity and race of Zoroastrianism. After analyzing the views of the proponents and opponents, the preferred view is presented. The preferred view is a combination of intra-Zoroastrian documents and evidence from Islamic sources, especially the Qur'an and Hadith. All the documents and evidences indicate the ethnic-racial nature of Zoroastrianism and prove that the prophet of ancient Iran was not a universal mission.

    Keywords: Zoroastrianism, prophet, universal, ethnic, Propaganda
  • Sayed Khodakaram Fallahi Pages 19-36

    The subject of the great name of God has long been considered in various branches of Islamic sciences, especially Islamic mysticism. Using the Qur'an, the narrations and the heritage of mystical interpretations of the Holy Qur'an, the present article seeks to discover the beneficiaries of the great name of God and their most important characteristics.The authors have reached the conclusion in a library method and based on reliable sources,The great name is known and attainable And it seems to be a literal nounWhoever achieves and prays to God with it, his prayer will be answered. God gives this name to His special people, Including; Ahl al-Bayt (PBUH), Prophet Adam (PBUH), Prophets (PBUH), Asif Ibn Barkhiya (PBUH), Balaam Ibn Baura, Strong scholars and pure people. but their use of the great name is different, hence the share of the Prophet (PBUH) and the Ahl al-Bayt. (AS) has been more famous than others and the most important characteristic of the beneficiaries of the great name is their complete disconnection from other than God.

    Keywords: Great Name, Carriers of Great Name, Mystical Interpretations
  • ALI Bazvand*, ARASH Amrai Pages 37-58

    Rumi is the most famous poet of the seventh century, a valuable treasure of divine and narrations education in Persian literature. He occasionally the writings of the hadiths stating that he is a poet of Islamic sciences and traditions. His emphasis in the works of Monthor, especially the Fieh and the showed of the poet of the Islamic sciences, especially narration sciences Different Perceptions of Rumi's harvesting, most of the admonish, Ebrat, and put to God, the lack of self-discipline and blaming world. The precise understanding of these kinds of narration in Rumi's prose is sometimes necessary to understand the meanings of non-real and virtual of his word, which forms the succession of the people and posses and the things like them. The understanding of Rumi's discourse is impossible in many matters without the knowledge of this emphasis. The aim of scholar in this study is to show that Rumi, depending on a variety of conditions, takes different download of a narration. In this research, it has been attempted to help the reader to understand Rumi's speech, pointing to the narrations that are in the lead of one of the other species.

    Keywords: Different Perceptions, narrations, Fiehyeh, majales -e-sabeh, Molavi
  • Seyyedeh Zahra Sajjadi Pages 59-80

    love of neighbor" is a concept that has a remarkable appearance in the New Testament, and we are faced with its widespread use in the Qoran. But the important question is that from among the different types of "neighbors", who "other minded neighbors", and among theme who the "enemies" are. And what methods of lovely cooperations with them can be. In this regard, what the concept of "Love of enemy" can be in the New Testament. In the present article, using library resources and descriptive analytical method, we describe the concept of "other minded neighbors" based on the teachings of these texts and explore the ways of engaging theme with love. Ultimately, we state that all this methods belong to all sorts of other minded neighbors either "pacifist" or "revengeful" ones. But it is the only method of "deffence and Jihad" against some certain enemies of religion (warmonger unbelevers) that preserves the health and survival of Faithful society, which based on these texts, is the very same love.

  • Yusof Jafarzadeh*, Moohamd Masoudnia Pages 81-97

    The religions of ancient Iran encompass a wide range of religious developments, which in terms of phenomenological studies is a readable example of the evolution of the history of religions.In the history of religions, at the beginning of the religious life of every ethnic group, primitive religions ruled; So that the intention of all religious phenomena is focused on the meaning of primitive religions, namely naturalism, tribalism, eternal return to the beginning of history and patriotism,But suddenly prophets appear in some lands of the world and invite people to the center of monotheistic meaning.After this stage, the history of religions becomes the arena of conflict between primitive and monotheistic religions, and primitive religions resist and return to the monotheistic message in various forms.In the religions of ancient Iran, this process of religious transformation is also quite evident, so that first the primary beliefs of the Aryans are prevalent, and then Zoroaster emerges as a prophet and the call for monotheism. But immediately after his death, we are faced with the widespread return of early Zoroastrian religions.In the present article, we will examine this process of religious transformation in the religions of ancient Iran with the method of phenomenology of religion.

    Keywords: phenomenology of religion, Religions of Ancient Iran, Zoroaster, monotheism, Return of primitive Religions
  • Mohammad Miri *, Ali Amini Najad Pages 99-121

    Farghani as scholars have took a good attention to “knowledge”, “being”, “light”, and “mystical vision” , and explained them very brightly as much as they are the four fundamental aspects existing as epenthetic, without any aspiration, in the “First-Embodiment of the Real”, and plying the role of middle reneges between Oneness of First-Embodiment and its variety aspirations at next degrees. These four aspects are going in common for “discovering the hiding aspect”. Because they lead the first embodiment to become manifest in lower descending degrees. Albeit, we can find, also, the origins of this discussion in his master, Ghonavi,. But, Farghani’s explanation of these four aspects, “knowledge”, “Being”, “Light”, and “Mystical Vision” had been at the main case of attention after him for great scholars such as Fanari, Saiin- al-Din Inb Turaka, Jami and so on. Because of this, it has been one of the subject matter in theoretical mysticism agreed by mystics and they discussed of them in their works.

    Keywords: Inb Arabi’s tradition, First Embodiment of the Real, knowledge, Per-Knowing of the Real